Physics for IITJEE/AIEEE PART I

1. which is the best book to understand the fundamentals of Physics?

Answer:I think NCERT book should be studied first.It is a very good books with the all fundamentals.Study it two three times

so that you got all the concepts.Then you can go for HC Verma which is a good book.Take a look at the following post to get

more info about the books
Books for IITJEE Physics
Books for AIEEE Physics

2.Which engineering colleges are affiliated to IIT-JEE?

Answer:
Seven IIT's
IIT Bombay http://www.iitb.ac.in/jee
IIT Delhi http://jee.iitd.ac.in/
IIT Guwahati http://www.iitg.ac.in/jee
IIT Kanpur http://www.iitk.ac.in/jee
IIT Kharagpur http://www.iitkgp.ernet.in/jee
IIT Madras http://jee.iitm.ac.in/
IIT Roorkee http://www.iitr.ernet.in/jee


Others
IT- BHU Varanasi http://www.itbhu.ac.in
ISM Dhanbad http://www.ismdhanbad.ac.in

3. What is the syllabus of IITJEE Physics

Answer:Please check following link
Physics Syllabus

4.What are the study Tips for IITJEE/AIEEE?

Answer: Please take a look at the following links.These provide some tips for the exams

Study Tips for IITJEE PART 1
Study Tips for IITJEE PART 1


5.What is the right time to start preparing for IIT-JEE?

Answer:One must start just after clearing class X'th . In such a scenario the student gets adequate time of 2 years to prepare for the IIT-JEE. This ensure that his/her preparation for the IIT-JEE is complete before the pressure of Board
examinations begins to tell. Also one should concentrate on concept.


6.How do we manage both the school syllabus and preparation for the IIT-JEE?

Answer:The syllabi of the IIT-JEE is almost the same as that of CBSE Board exams. The only difference lies in the approach. IITJEE papers requires more clarity and deep understanding of the concept while CBSE board papers give more stress on
reproducing the facts.So be regular in your classes.Try the understand the concept.Do it two three time so that you learn the concept by heart.Also proper time management will help like give atleast 2 hrs for ITTJEE.


7.Which is the easiest topics to score?

Answer:

Thermodynamics is quite simple to master .JEE paper always have few question from it.So easy to score those.
Hydrostatics and Bernoulli's Principle is also simple.
Waves in Elastic Media is simple to master.JEE always have one or two question from it.
Interference Beats and Doppler's Effect is quite simple..So this is also scoring
Electrostatics :Coloumbs law,Potential,electric question are simple to attempt.
Electromagnetic Induction
Lorentz' Forces:Simple question from it.
Circuits with Capacitors:Easier to attempt with some practice and method to solve the circuits
Modern Physics (full):Always have some question from it.Easiar to master
Collisions:JEE paper have difficult question from this but easiar then below topics.It should attempted in the last
Rotational Motion:bit tough.It should attempted in the last
Gravitation, Elasticity, S.H.M. :bit tough.It should attempted in the last

8.What is the syllabus of AIEEE Physics

Answer:Please check following link
Physics Syllabus

Popular Posts